Näin meidän kesken - luku 9

 

-Nyt olisi jo kiire taas! huusi Milla eteisestä tokaluokkalaiselle Kasperille ja viisivuotiaalle Maisalle. -Ootteko jo pesseet hampaanne ja käyneet pissalla? Viimeksi mainittu koskee etenkin sua Kassu, kun ekalla tunnilla on heti ulkoliikuntaa. Ja se vesipullokin pitää muistaa laittaa mukaan. Teidän takit ovat tuossa käytävän lattialla. Lähtöön on aikaa viisi minuuttia! Hophop!

Puhuessaan Milla etsi kiivaasti hämärästä eteisestä Maisan lenkkareita. Missä ihmeessä hän oli ne nähnyt juuri edellisenä iltana? Miksi heillä ei koskaan löytynyt mitään mistään? Jos oma kämppä olisi käyntikortti, ei kukaan olisi ikinä uskonut, että hän pyöritti siivousfirmaa.

Milla kurkkasi eteisestä lapsia ja hikeentyi entisestään. Kasperi istui kaikessa rauhassa olohuoneen lattialla ja kasasi legoja. Maisa seisoi peilin edessä ihailemassa uutta mekkoaan. Hän teki tanssiliikkeitä, hymyili itselleen ja niiasi kuvajaiselleen.

-Siis nyt ihan oikeasti mukulat! Vauhtia siihen tekemiseen! Milla karjaisi kovempaa, kuin oli aikonutkaan. Hänen yönsä oli mennyt ripuloivan koiran kanssa takapihalla juostessa, eikä mieli ollut ihan parhaimmillaan. -Kertaakaan en enää vie sua luokan ovelle, jos myöhästyt, hän pauhasi Kasperille. -Ihan saat mennä yksin pyytelemään anteeksi ja kantaa oman noloutesi.

-Ja sinä! Milla kääntyi Maisaan päin. -Sun tarhalaiset lähtevät metsäretkelle tasan puolen tunnin päästä. Jos et ole paikalla ajoissa, jäät Esikoiden kanssa tekemään pienten juttuja siksi aikaa. Tädit muistuttivat vielä eilen kaikkia siitä, että aikataulu on tiukka, kun teidän pitää ehtiä ruoaksi takaisinkin. Ja missä hemmetissä ne lenkkarit ovat? Milla huusi vielä tyhjyyteen. -Mulla lähtee järki tämän porukan kanssa!

Lenkkarit löytyivät kahta minuuttia myöhemmin takapihalta, trampoliinin reunalta. Harmi vain, että oli satanut koko yön ja ne olivat aivan läpimärät. Milla kierteli puolijuoksua ympäri huoneita ja mietti samalla kuumeisesti, mitä hän nyt pukisi tytön jalkoihin.

Kello tikitti armottomasti eteenpäin ja hänen eteensä tuntui ilmaantuvan koko ajan vain uusia ongelmia. Maisan varakengistäkään ei ollut sanottavaa apua. Niiden kärjet olivat aivan auki, sillä tyttö jarrutti pyörällä ajellessaan poljinten sijaan kengänkärjillä. Milla oli marmattanut asiasta jo monta kertaa, mutta tavasta oli tullut tytölle jo ihan refleksinomainen. Pienen paniikinsekaisen huutohetken jälkeen Milla päätti vaatettaa Maisan saappailla. Metsäretkelle ne ainakin olisivat ihan omiaan, hän mietti. Mielensä loputtomaan muistilistaan hän kirjoitti kenkäkaupassa käynnin.

Kun kaikki olivat vihdoin ovella lähdössä, Kille käveli eteiseen takapuoltaan raahaten.

-Mikä sulla nyt sitten on? Milla kysyi uupuneella äänellä. Hän ei jaksaisi enää kauaa tällaisia aamuja. Hänen pitäisi nytkin suoriutua kahdenkymmenen minuutin matkoista vartissa, joten parhaansa saisi tehdä, ettei jäisi ylinopeudesta kiinni. Mieli paloi takaisin peiton alle. Itkemään lohduttomasti. Nukkumaan univelat pois. Avaamaton suklaalevykin kummitteli mielen perukoilla. Mutta ei voi mitään, velvollisuudet odottivat.

Maisa kyykistyi antamaan Killelle lähtöhalin.

-Äiti! hän huudahti kuitenkin äkisti ja vetäisi kätensä pois. -Killen pehva on ihan kakkainen.

-Voi jumaliste! Milla kirosi. -Tämä niin tästä vielä puuttui! Mene pesemään kätesi! hän huusi Maisalle. -No! Äkkiä nyt! Miksi Aleksille ei koskaan tapahdu tällaista, vaan se saa aina lähteä yksin ja kaikessa rauhassa joka paikkaan! hän vaikersi ääneen. -Mulla on aina koko karavaani perässä, vaikka menisin käymään vain postilaatikolla. Ja nyt tämä vielä! Voi helvetti! Mitä mä nyt teen?

Milla paineli hetken ohimoitaan ja mittaili katseellaan lattioita. Nopeasti hän kääri rullalle sekä olohuoneen, että eteisen maton ja rajasi koiralle alueen niihin huoneisiin.

-Sun on kuule nyt vaan pakko jäädä tänne kuraisen persauksen kanssa siksi aikaa, että vien lapset, hän sanoi surkeannäköiselle eläimelle. -Koitan ehtiä sen jälkeen tulla vielä pyykkäämään sinut ennen ensimmäistä siivouspaikkaani.

-Anteeksi äiti, sanoi pieni tytön ääni hänen vierestään ja lämmin käsi nykäisi Millan hihaa. -Anteeksi, kun en ehtinyt olla tänään ajoissa ja jaksanut olla kiltti. Iskäkin voi joskus viedä mut, niin sinun ei aina tartte. Ja Killekin on varmasti pahoillaan siitä, että se kakkasi karvansa tahmeiksi. Se ei vaan osaa puhua. Mennään nyt, että ehdin retkelle. En halua jäädä Esikoitten kanssa. Niitten ryhmässä tehdään aina ihan tyhmiä juttuja.

Milla tunsi pahan mielen ja syyllisyyden tulvahtavan sekunneissa rintaansa ja tunnemyrskyn nousevan kurkkua ylös. Kyyneleitään pidätellen hän puristi Maisan ja Kasperin rintaansa vasten.

-Ei teidän tarvitse pyydellä multa anteeksi. Te ootte ihania. Loppujen lopuksi se on äidin syy, kun me ei olla ajoissa. Herätin teidät liian myöhään ja sitten vielä huudan teille. Anteeksi mun puolestani. Killelle myös. Koitetaan tehdä lopusta päivästä yhdessä parempi, eikö joo? Milla katsoi lapsia hellästi. -Mutta nyt autoon, että ehditte. Hyvää koulu- ja tarhapäivää rakkaat!

-Ja Kille, Milla kääntyi katsomaan koiraa. -Sinä pysyt nyt kiltisti sillä alueellasi sen aikaa, kun tulen kohta takaisin. En kyllä päästä sua juoksentelemaan kuraisessa pehvassa pitkin poikin huushollia.

 

Kolme tuntia myöhemmin Milla istui lounaalla firmansa taukotilassa. Yleensä hän söi eväänsä matkalla paikasta toiseen, mutta tämä aamu oli ollut niin hektinen, että hän oli halunnut rauhoittaa edes pienen hetken itselleen.

Millan pieni siivousfirma “SuitSait” työllisti hänen lisäkseen neljä henkilöä, joista Kaarina oli syömässä hänen kaverinaan. Kaarina lähtisi kohta myös hänen mukanaan uuteen siivouskohteeseen, jonne he olivat sopineet menevänsä yhdeksi.

Milla söi tonnikalasalaattia sekä ruisleipää juustolla. Vesi riittäisi nyt, kahvikupillisen hän joisi myöhemmin. Ehkä tällä kertaa omenan kanssa. Milla koitti syödä jotain kolmen tunnin välein ja vältellä suurimman osan viikoistaan rasvaa ja sokeria. Kotona se oli helpompaa, kun hän itse kaupassakävijänä pystyi päättämään, mitä houkutuksia rahtasi kodin kaappeihin. Työpaikka sen sijaan oli eri juttu. SuitSaitin kahvihuone, kun oli oikea herkunmussuttajan paratiisi. Työkaverit toivat vuorotellen kaappiin pipareita, karkkeja, pullaa – joskus jopa täytekakkuja tai mokkapaloja. Milla koitti pitää näppinsä erossa kaikesta, mutta verensokerin laskiessa kävi kuitenkin napsimassa kaapilla salaa aina “vielä yhden” lisää.

Kyllä. Milla oli painontarkkailija. Oli aina ollut ja tulisi varmaan aina olemaan. Hän ei ollut kertaakaan elämänsä aikana ollut mielestään juuri oikean kokoinen. Ei edes nuorena. Lyhyt ja lihava, sitä hän oli ollut jo silloin. “Noita, joka mahtuu pöydän alle seisomaan, muttei makaamaan”, oli hänen ystävänsä poikakaveri niin vitsikkäästi yksissä illanistujaisissa sanonut. He olivat pelanneet arvausleikkiä ja miehen sanaksi oli osunut Milla Magia.

Jep. Ikuinen laihduttaja, sitä hän oli. Nimetkää mikä tahansa laihdutuskuuri, niin saatte huomata, että Milla on taatusti kokeillut sitäkin.

Aleksin mielestä Millalla oli sopivasti pehmeyttä ja kurveja juuri oikeissa paikoissa. Millan mielestä kaikki se oli läskiä. Hän inhosi sydämensä pohjasta vaatekauppoja, joista ei koskaan tuntunut löytyvän mitään kunnolla istuvaa. Jos hän osti vyötäröltä sopivat housut, ne olivat muulta varrelta liian suuret ja lahkeet lepattivat tuulessa kuin purjeet. Jos hän taas löysi sataviisikymmentäseitsemänsenttiselle pituudelleen jotain sopivaa, joka ei roikkunut maassa, kiristi vyötärönseutu yleensä vatsapoimut ylöspäin lisätisseiksi toisten alle. Lähes jokaista hänen ostamaansa vaatetta olisi pitänyt korjailla tavalla tai toisella, että niistä olisi tullut sopivan näköisiä. Milla ei kuitenkaan ollut lainkaan käsityöihmisiä. Neula ja lanka olivat hänelle kauhistus, eikä hän ollut osannut pujotella lankaa ompelukoneeseen edes koulussa. Niinpä hän päätyi pukemaan viikko toisensa jälkeen ylleen vaatteita, jotka hölskyivät sieltä tai puristivat täältä. 

Jos Milla inhosikin kauppoja, hän suorastaan vihasi niiden sovituskoppeja. Kotona hän pystyi ohittamaan jo peilit katsomatta niihin, kaupassa niitä ei voinut väistellä. Sovituskoppi oli kuin armoton tuomari, joka toi julki jokaisen kilon, arven ja selluliittikohdan. Sääliä tuntematta ja vielä korostaen epäkohtia karmealla valaistuksellaan.

Milla seisoi aina kopissa peilien edessä, katsellen epäuskoisena rintaliivien alta pursuilevia sivutissejään ja höllyviä mahamakkaroitaan. Käsivarsien alla roikkuivat lepakonsiivet ja leukojakin taisi olla jo kolme. Mistä tuo kaikki ylimääräinen oli tullut, hän mietti kääntyillessään puolelta toiselle. Hän kun koitti elää niin terveellisesti ja työkin oli fyysisesti kuormittavaa. Ja kyllähän hän nyt liikkuikin. Ainakin koiran kanssa. Tosin kymmenenvuotiaan Killen kanssa laahattuja kilometrin lenkkejä ei ehkä voinut pitää kunnon liikuntana. Siinä vauhdissa syke nousi vain sydänvikaisella koiralla.   

Millasta oli ärsyttävää, kun vaatekaupoissa oli osastoja “Loistaville tytöille” tai “Upeille naisille”. Puhumattakaan ”Isojen tyttöjen kaupoista”. Mitä upeaa ylipainossa oli? Tiesihän hän, että kyseisillä fraaseilla vain koitettiin nostattaa ylipainoisten naisten itsetuntoa, mutta Millan mielestä se kääntyi jo piruilun puolelle. Kokonumero tangon yläpuolella olisi hyvin riittänyt. Hän ainakin itse karsasti seistä etsimässä vaatteita hyllyiltä, joiden yläpuolella loisti kirkuvan punaisin kirjaimin “Great girls”.

Milla kaapi viimeiset tonnikalahiutaleet eväsrasian pohjalta, joi vielä pari kulausta vettä pullostaan ja nousi ylös. Hän venytteli käsiään nautinnollisesti ylöspäin ja haukotteli hartaasti.

-Huono yö takana vai? Kaarina uteli. -Oot ollut niin hiljainenkin tänä aamuna.

-Joo, myönteli Milla. -Koira kuralla, mies jo kaksi iltaa ylitöissä saikkutuurauksia tekemässä ja nukuin vielä pommiin tänä aamuna. Ei ollut ihan huippulopetus tälle viikolle. Mutta ehkä tämä tästä, kun pääsee taas vauhtiin.

Kaarina keräili tavaroitaan ja alkoi tehdä lähtöä.

-Kai tässä pitäisi alkaa suunnata jo sinne uuteen paikkaan, hän huokaisi. -On vielä toisella puolella kaupunkia. En ole itse käynyt koskaan sielläpäin, mutta onneksi on navigaattori.

-Sehän on enemmänkin sellainen rikkaiden kaupunginosa, Milla tiesi kertoa. -Päästään puunaamaan varmaan jotain kelpo lukaalia. Ties vaikka suosittelisivat meitä eteenpäin ja saataisiin lisää luksusasiakkaita.

-Niin. Vaikka jotain kuuluisuuksia, Kaarina intoili. -Sitten voidaan käydä niiden siivellä yhdessä yökerhoissa ja päästään kunnon piireihin. Ehkä mäkin löydän jostain VIP-tilasta rikkaan miehen itselleni ja pääsen näistä paskahommista kotirouvaksi. Seuraavassa hetkessä Kaarina läppäsi käden suulleen, vilkaisi Millaan ja lisäsi pahoittelevaan sävyyn -Tai siis, eihän näitä hommia nyt paskaduuneiksi voi kutsua. Tai siis voi... tai ei, mutta työpaikka ja pomo ovat joka tapauksessa mitä mahtavimmat. 

-Niinpä, Milla naurahti ja koitti olla, kuin ei olisi mitään kuullutkaan.

Hän otti auton avaimet esiin, heitti takin päälleen ja laukun olalleen. Tämä oli aina vikana siinä, kun oli oman henkilöstönsä kanssa liian tuttavallinen ja turhan hyvissä väleissä. Porukka unohti välillä puhuvansa työnantajalleen ja hän kuuli totuuksia, joita ei välttämättä olisi halunnut kuulla.

Milla nappasi vielä ohimennen pöydällä olevasta kupista kourallisen Marianneja mukaansa. Hitot mistään välipalaomenasta. Päivä oli niin surkea, että tänään hän söisi mitä mieli teki.     





 

Kommentit