Näin meidän kesken - luku 6

 

Olivia tervehti ohi juoksevaa naapurin naista ja jatkoi sitten päivän posti kädessään matkaansa etuovelle. Tuo nainen se juoksi joka ikinen ilta lenkkiään kuin piru olisi kintereillä. Mitähän se juoksi karkuun? Kiimaista miestään kenties, Olivia virnisti itsekseen. Nainen oli vaikuttanut Olivian mielestä aina hivenen kireältä. Sellaiselta, joka koitti olla hiukan enemmän, kuin oikeasti olisi jaksanut olla. Tuollainen naistyyppi silitti sukat ja alushousut, leipoi itse kaikki syötävät alusta loppuun, toimi koulun vanhempaintoimikunnan puheenjohtajana ja keksi lapsille kehittävää tekemistä sadepäiviksi.

Olivia ei ymmärtänyt, miksi ihmeessä jotkut äidit luulivat, että heidän piti taipua niin moneen ja tietää kaikesta kaikki. Sama syndrooma oli iskenyt poikkeuksetta jokaiseen Olivian lisääntyneeseen ystäväänkin. Tyypit, jotka olivat maanneet ennen vapaapäivinään puoleenpäivään ja tilanneet sen jälkeen ruoaksi kiinalaista tai noutopizzaa, nousivat nykyään viikonloppuisinkin yhtä aikaa Paavo Pesusienen kanssa ja söivät aamupalaksi kaurapuuroa sulatettujen mansikoiden kanssa. Muu ruokalista oli aina suolatonta, mautonta ja sellaista, joka sopi myös sormiruokailevalle tenavalle. Hänen luonaan käydessään ystävät pyörittelivät huokaillen silmiään, kun hän latasi pöytään tarjolle kanawrappeja tai chili con carnea. “Ei meidän MaijaPetteriMilenaElena voi syödä noin tulista ruokaa”, he selittivät opetustyyliin ja loivat häneen - lapsettomaan ressukkaan sääliviä katseita. Sen jälkeen he kaivoivat tykinkuulaa muistuttavista hoitolaukuistaan esille pari lasista sosepurkkia jotain koiranruoan näköistä (ja eittämättä myös hajuista) soosia, josta lapsi söi kaksi lusikallista ja voiteli lopuilla puolet Olivian varjelemasta perintöpöydästä.

Samaiset ystävät tiesivät myös kaiken kausivaatteista, hoitovapaista, kotihoidontuesta, osapäivähoidosta, esikoulusta, harrastuksista ja leikkitreffeistä. Näistä asioista he puhuivat ja Olivia istui kaiken keskellä kuunnellen, kuin täysin vierasta kieltä. Toisinaan hän alkoi lukea mielenosoituksellisesti kännykästään uutisia ja esitti, ettei kuullut, jos joku kysyi häneltä jotain. Olivia ei voinut sietää sitä, että nuo mörrimöykkykieltä suoltavat pikkutyrannit olivat varastaneet hänen ystävänsä ja laittaneet tilalle lobotomialeikkauksessa käyneitä, samoja asioita toistelevia, älyvapaita klooneja. Ystävät jankuttivat aina, että Olivia ymmärtäisi kyllä sitten, kun hänellä olisi omia lapsia. Ymmärtäisi tuon mystisen, kaikenkattavan rakkauden ja sen, että oman lapsen eteen tekisi ihan mitä tahansa. Antaisi ihan kaikkensa.

Ei! hänen teki silloin mieli kirkua. Hän ei todellakaan ymmärtäisi, eikä kohta enää edes haluaisi ymmärtää. Olivia oli alkanut pikkuhiljaa inhota lapsia. Hänen biologinen kellonsa ei käynnistyisi näiden kokemusten koulimana takuulla koskaan. Hän ei missään nimessä halunnut lapsia, jos tie näyttäisi samalta, kuin ystävien kohdalla. Hän ei halunnut taantua kehityksessään takaisin lapsen kenkiin. Nukkua kymmeneltä sohvannurkassa, katsella vain piirrettyjä ja kuunnella pelkkiä nallelauluja. Hänestä ei ikinä saisi tulla tuollaista tyylitöntä, pullamahaista nutturapäätä, joka ei ole koskaan ajan tasalla uusimmista ohjelmista, biiseistä tai uutisista. Ei ikinä!   

Lasten takia myös kaikki jutut keskeytyivät aina parhaassa kohdassa. Koita siinä sitten kertoa tarinan huipennusta uudelleen, kun porukka on kymmenen minuuttia ihastellut vauvan ympäripyörähdystä ja muistellut samaa vaihetta oman mukulansa kohdalla. Ei. Yhä useammin Oliviasta tuntui siltä, että tämä juna oli vaihtanut ihan toiselle raiteelle, eikä hän jaksaisi enää kohdata yhtäkään vauvantuoksuisia juttuja tarinoivaa kaveriaan. Kyllähän elämässä nyt piti lasten lisäksi olla jotain muutakin, vai mitä?

Kahvinkeittimessä oli vanhaa kahvia ja Olivia kaatoi sen pois. Mitähän sitä laittaisikaan iltapalaksi? Krapula oli vihdoinkin hellittänyt otteensa ja alkoi tehdä mieli syödäkin taas jotain. Oikeastaan hän olisi halunnut lähteä kauppakeskukseen hampurilaiselle, mutta ei uskaltanut siinä pelossa, että törmäisi siellä vahingossa esimieheensä. Hetken kaivelemisen tuloksena pakastimesta löytyi salamipizza. Olivia käänsi uunin päälle ja latasi kahvinkeittimen uudestaan. Hänen olisi saatava kupillinen. Kofeiininpuutteesta tuleva otsasärky oli helvetillistä.  

Kännykkä vilkutti pöydänkulmalla viestimerkkiä. Äiti.

Moikka honeybunny! Olisitko niiiiin kultainen ja tulisit auttamaan ensi viikon perjantaina emännöimään Tupperware-kutsuja? Neljätoista kaveria on tulossa ja lupasin leipoa muutaman bravuurini kahvipöytään. Mansikkabritan ja After Eight-kakun ainakin. Tarjoiluavulle olisi tarvetta. Saat palkaksi emännänlahjan. Taisi olla tällä kertaa joku uunivuoka. Ilmoittele, jos ehdit. Pusu ja hali. Äippis.

Kippoilta, Olivia voihkaisi. Se, joka on keksinyt kotikutsut saisi palaa helvetin tulessa. Häntäkin oli pyydetty kymmeniin iltamiin, joissa kaupiteltiin vaatteita, kippoja, alusasuja ja kosmetiikkaa. Hän ei ollut koskaan “ehtinyt” osallistua. Ja uunivuoka. Mikä se oli? Mitä hemmettiä Olivia tekisi uunivuoalla? Olisi taas yksi käyttämätön kapine lisää hänen pienessä keittiössään.

Heippodei äityliini! Olivia aloitti vastausviestin ja kaatoi välissä itselleen kupillisen kahvia.

Tiedät niin mun suosikkitavan viettää perjantai-iltaa : ) Mitäpä muutakaan tällainen lapseton, miehetön, seksitön, hajuton ja mauton sinkkutyttö tekisi, kuin vertailisi muovikippoja keski-iän ylittäneiden leidien seurassa. Upeaa! No, leikki sikseen. Voit laskea mut kalustoon, olen tulossa. Lähden kyllä sitten ennen puoltayötä, että ehdin Pirren ja Miisan kanssa vielä lähteä kaupungille tutustumaan uuteen yökerhoon. Tuun perjantaina viideltä. (Saat pitää vuoan). Halipusuin, Olivia.  

Uuni hälytti. Olivia kumartui nostamaan pizzan hellalle, latasi lautasensa slicejä täyteen ja siirtyi keittiön lasipöydän ääreen. Kahviaan hörppien, hän napsautti päälle läppärinsä ja haki esille blogisivustonsa. Hänen uusinta juttuaan sporttimuodista oli käyty lukemassa jo vähän yli neljäsataa kertaa. Hyvä alku. Mistähän sitä seuraavaksi kirjoittaisi? Mutsin kippokutsuista saisi ainakin hyvän kauhutarinan seuraavalle viikolle.





 

Kommentit